verhalenarchief

woensdag 8 oktober 2008

Grand Ballon.

Bij Cernay, in de Vogezen begint een andere beroemde route, bekend bij motorrijders en fietsers. De mooie route des Crêtes, een bochtige en soms steile weg door een prachtig natuurgebied. Veel fietsers, vaak mannen van een zekere gevorderde leeftijd zoals de mijne, zeulen zich al zwetend, puffend en zwoegend de steile hellingen op. Er zal vermoedelijk een uitdaging in liggen, ik zal niet aan die verleiding toegeven.

Op het hoogste punt van die route aangekomen, zien we een nog hogere heuvel liggen. Om onze spieren toch ook een beetje beweging te geven, parkeren we de camper en lopen we op ons gemak naar de top van die heuvel.

Le Grand Ballon, het hoogste punt van het massief van de Vogezen, is ook bekend onder de naam Ballon de Guebwiller. Vanaf de top (1424 meter) is er een ongelooflijk uitzicht over de vlakte van de Elzas, het Zwarte Woud en zelfs over Oostenrijk, Liechtenstein en de Mont Blanc. Een makkelijk voetpad leidt vanaf de route des Crêtes naar de top.

Grand Ballon is over het algemeen de koudste en meest winderige plek van de Elzas. 's Winters wordt deze plek erg op prijs gesteld door skiërs, aangezien de sneeuwlaag er vaak dikker dan een meter is.
Iets onder die 1424 meter hoge top herinnert een monument aan de "Blauwe Duivels", het bataljon Vogezenjagers dat de Grand Ballon de hele Eerste Wereldoorlog in Franse handen wist te houden. Dit monument voor die Alpenjagers van de Eerste Wereldoorlog, is opgericht in 1927, gestolen door de nazi's in 1940 en in 1960 door de Fransen opnieuw in ere hersteld.

aantal bezoekers