verhalenarchief

woensdag 28 mei 2008

Aiglemont, september 2001

We vertrekken op vrijdag de 14e naar Marcel en Sylvie voor hun 1-jarig huwelijksfeest. Dit heugelijk feit willen we beslist meebeleven.
We rijden de 617 km geheel op de N20, dus voor ons geen tolweg met de camper. Dat vinden we jammer van het tolgeld.
Overnachten doen we op de camping municipal in Olivet, dichtbij Orleans. Zo’n eerste dag is het altijd moeilijk om een vrije camperplek te vinden, dus strijken we maar neer op deze camping. Ook natuurlijk jammer van het geld, maar het is niet anders.

Op zaterdag gaan we van Orleans richting Reims. Daar hebben we de wereldberoemde kathedraal bekeken. In deze kathedraal worden traditiegetrouw altijd de franse koningen gekroond. De laatste tijd gebeurt dat nog maar erg weinig. Het is niet bestemd voor presidenten. Parkeren konden we op het plein pal voor de kerk. Wel zo gemakkelijk.
Vandaar even later weer verder door de even beroemde champagnestreek.
We komen mooi op tijd aan in Aiglemont: 18 uur precies.

Na een fijne zondag bij Marcel en Sylvie gaan we maandag weer verder en volgen de kronkelende Maas tot in Verdun waar we een soldatenkerkhof uit de eerste wereldoorlog hebben gezocht maar niet gevonden. De bewijzering deugt niet, of mijn richtingsgevoel wordt minder. Liever gooi ik de schuld op het eerste.

Dan maar zonder oorlogsherdenkingen naar Salins les Bains. Het dorp in de franse Jura waar we op een stille parkeerplaats overnachten.

Dinsdags vervolgen we onze weg door de Jura en de Alpen over met groen aangegeven weggetjes naar het zuiden. En ook dwars door Grenoble, een grote stad met erg veel stoplichten en trams.
Om halfzeven stoppen we vermoeid en hongerig in het dorpje Aspres sur Buech aan de N75. Volgens een inwoner die daar zijn hond uitlaat (en die ook een camper had) staan er elke avond wel enkele campers op de parkeerplaats.

.
De volgende morgen gaan we via de D944, een prachtige weg door de bergen, naar een dorp Nyons. Blijkbaar een geliefd camperdorp, er staan er tientallen op een parkeerplaats langs het water. Verder door de gorges de l’Ardèche, een diepe kloof waar de gelijknamige rivier door stroomt. Prachtige uitzichten in de diepte. De D202, een onverwacht mooi stukje weg, Villefort, Florac, via prachtige bergweggetjes over grote hoogten en diepe dalen. Mooi en afwisselend.
Om 6 uur stoppen we op een rustige parkeerplaats in het dorpje Meyrueis. Voor het slapen gaan nog een wandeling gemaakt naar een verlicht Mariakerkje boven op een rots.

Helaas de bakker heeft zich de volgende morgen verslapen, om 18.30 uur wel klanten voor de deur, maar binnen is alles nog donker. We vertrekken dus zonder vers brood, maar ook met een halfvolle ( of is het halflege?) tank, dus wat kan je gebeuren. Maar als je constant in de tweede versnelling berg op en berg af rijdt en steeds maar geen benzinepomp tegen komt in de afgelegen en onherbergzame streken, besef je weer dat je hier moet tanken als het kan!
Uiteindelijk komen we op een afgelegen plaats toch nog op tijd een pomp tegen.

We rijden ook deze dag weer door de mooiste gebieden en achter elke berg is het weer anders. Omdat we een beetje op tijd thuis willen zijn (kooravond) moeten we toch nog redelijk stug doorrijden. Toch hebben we ons nog verreden en noodgedwongen een omweg gemaakt door de Zwarte Bergen. Om 5 uur zijn we weer thuis en het weer klaart op.

aantal bezoekers