verhalenarchief

woensdag 28 mei 2008

Normandie. mei 2002

Nederland via de omweg Normandie.

7 mei 2002, 10.00 uur vertrek richting Lezat-Carbonne-Auch. Hier nemen we de N21 richting Agen-Bergerac. Na Bergerac een afsteekweg D709 Mussidan via Ribérac naar Rochebeaucourt. Hier linksaf D939 naar Angoulême. Dan de D10 richting Poitiers. De N10 is ook al grotendeels 4-baans gemaakt. Hierdoor kunnen we soms wel 100 km/h!

's Avonds om 7 uur een overnachtingsplek gevonden in Couhé, in Poitou Charentes. Dit stond ook op de internetuitdraai, het klopt dus. Een groot plein waar soms markt wordt gehouden, een tiental meters boven een riviertje. 's Avonds is het heel zoel en 's nachts regent het pijpenstelen. De hele dag geen zon gezien. We hebben de hele dag van 10 tot 19 uur 465 km gereden, gemiddeld net 50 km/uur.

Na een goede nachtrust om 9 uur weer verder richting Poitiers, waar op een parkeerplaats een grote samenscholing is van campers, en Tours via de N10. Bij le Mans een rondje gereden om het 24-uur circuit en een parkeerplaats gezocht voor de middagpauze. Alle grote parkeerplaatsen zijn afgesloten en dus stoppen we maar op een rustig plekje voor het kerkhof.

Verder via de N 138 Alençon-Sees-Gacé. Dan de D 579 Honfleur richting le Havre. De brug over de Seine is wereldberoemd en ontzettend hoog boven het water en het kost dan ook 5 € tol.
Dan via het centrum van le Havre langs de kustweg naar Etretat. Hier is het bijzonder druk door een of ander evenement en het binnendorp en dus het strand is niet bereikbaar voor onze camper. Huiverig voor smalle straatjes gezien eerdere ervaringen?
Dus doorgereden naar Yport waar we op een saaie parkeerplaats in het dorp hebben overnacht in gezelschap van 3 andere campers.

Een wandeling over het smalle steenstrand onder langs de 100 meter hoog oprijzende krijtrotsen is indrukwekkend. Te dichtbij komen is niet zonder risico omdat er nog wel eens wat van de rotsen afbrokkelt, volgens de borden. Bij het wandelen langs het strand is het opletten of de vloed niet te snel en te hoog opkomt, want de terugweg is dan zomaar afgesloten.

Het gaat de volgende morgen binnendoor via de smalle kustweg naar st. Valery. Deze haven en touristenplaats herbergt opvallend veel campers, er staan er tientallen. Langs een voor campers te smalle weg naar het servicepunt waar water en WC wordt geloost. Watertappen kan alleen maar als er een jeton in de automaat wordt gedeponeerd en die is daar niet te koop.
Bij een plaatsje Veules les Roses, een eindje verderop is een servicepunt en overnachtingsplaats naast de camping municipal. Hier zijn de jetons wel te koop en we vullen het drinkwater bij. Hier blijkt dat een flexibele slang van een meter of 3 bijzonder handig is. Het vullen met een jerrycan duurt te lang waardoor de automaat voortijdig afslaat en je niet de hele hoeveelheid water krijgt. We waren echter nog niet leeg en we krijgen net genoeg.

Verder via de kustweg naar Dieppe en Tréport, waar wel 100 campers staan. Ons toch te veel!
Abbeville, Lillers, Hazebrouck, Ieper en Knokke, we zijn ruimschoots in België. Bij de ingang van het natuurgebied het Zwin is een prachtplaats om te overnachten. Het beroemde Zwin is hermetisch afgesloten met een hek en is te bezoeken van 9 tot 5 uur. Een lange wandeltocht brengt ons uiteindelijk in de duinen en bij de kust. Voor Filou een prachtplek om achter de konijnen aan te rennen.

Zaterdag 11 mei rijden we eindelijk de nederlandse grens over, richting veerboot over de Westerschelde. En hebben we ook eens de stormvloedkering van nabij gezien.
Ook imposant.

aantal bezoekers