verhalenarchief

woensdag 28 mei 2008

Pyreneeën september 2002.

Een korte reis naar de Pyreneeën.

Vrijdag 6 september 2002.

Vertrek ongeveer 10.00 uur richting Foix. Daar via de oostelijke Ariëge-oever tot Bompas. Daar nemen we de route “de Corniches”, een smal kronkelig weggetje door de hier nog niet zo hoge bergen. Via les Cabannes gaan we de stijle weg omhoog naar het mooie en uitgestrekte wandel-en skigebied plateau le Beille.
Daar hebben we een wandeling van een paar uur gemaakt over die hoogvlakte. Als je een goede routekaart hebt kun je er prachtige rondwandelingen maken. Wij lopen een eindweegs een wandelweg na en draaien ons weer om als we het wel bekeken hebben.

Weer dalen weer af naar les Cabannes en draaien het dal van de rivier de Aston in. Een heel smal dalletje met weinig uitwijk mogelijkheden, maar ook heel rustig. We komen maar een enkele keer een auto tegen.
Na het eerste stuwmeer wordt de weg heel slecht maar is nog wel berijdbaar. Dus gaan we door. We zien onderweg nog 2 andere campers staan. Bij het tweede stuwmeer zijn de gaten in de weg zo groot dat we niet verder kunnen. We moeten moeizaam omdraaien, veel ruimte is er niet en we gaan maar weer terug naar beneden.
Overnachten doen we op de parkeerplaats in les Cabannes. Hier is het behoorlijk lawaaierig, onder andere door de oefenende brandweer. Terwijl we later zien dat het op een parkeerplaatsje om de hoek veel rustiger is. Dat merken we dus te laat.

Zaterdagmorgen gaan we weer naar diezelfde route de Corniches en rijden naar Ax les Thermes.
Tanken? Nog lang niet nodig, er komt hier op de N20 zo direct nog wel een tankstation, dacht ik te weten. Veel later onder aan de bergpas bij Hospitalet nog geen benzinepomp gezien!
Nu is het kiezen of delen, naar boven naar Andorra of weer terug naar Ax (40 km). We staan bijna droog. Ik neem de gok en rij verder naar boven, met één oog op de benzinemeter en hopend op een pomp bij pas de la Casa. Het is een prachtige weg naar boven en het mooiste is dat boven aan benzinepompen bij de vleet staan. En het scheelt ook nog 30 eurocent per liter!

We gaan In Andorra stad maar eens winkelen, dat moet wel als je in zon’ belastingvoordelig land bent. Filou blijft voor bewaking alleen achter in de camper.
Fototoestellen kopen is er hier voor ons niet bij. Er zijn er wel honderden te koop in tientallen winkels, maar je moet hier precies weten wat je wilt hebben. Uitgebreid bekijken en prijzen vergelijken is er niet bij, ze staan onbereikbaar voor de klant en de prijzen staan er niet bij.
Je mag ze aanwijzen die je hebben wilt en dan wegwezen.
Een mooie warme jas voor Diny is wel vlug gekocht.

Dan gaan we de grens over naar Spanje. Bij de grens wordt door de douane gevraagd naar sigaretten en drank. Wij hebben buiten de jas niets gekocht, maar daar vraagt hij niet naar. De douaneman wil binnen kijken en wijst een zitting van de bank aan die open moet. Er zit alleen de watertank onder. Dat is het hele onderzoek!
In Spanje trekken over de N 260 richting Sort waar we overnachten op de camping (17 euro). Het is een rustige nacht met regen.
Zondag via de C147 naar Esterri en via de C 1412 over de bergpas Port de la Bonaigua naar Vielha.
De N 230 en De D 618 naar Frankrijk, Bagneres du Luchon, col de Peyresquade tot Arreau. Daar overnacht op de parkeerplaats.

De volgende dag via st Girons naar huis waar Jan Jansen onverwacht op ons wacht.

aantal bezoekers